torsdag 7 januari 2010

Palestina 1946-2009



De sista 10 åren har mycket av de få områden som fanns kvar på västbanken försvunnit. Omvärlden struntar i de många människor som fått sina liv förstörda. Sverige hade en gång i tiden diplomater som vågade stå upp för mänskliga rättigheter och vågade säga ifrån när deras medmänniskor for illa. En av dessa hette Harald Edelstam även känd som svarta nejlikan. Han räddade hundratals norrmän och judar under andra världskriget. Han blev dock mest känd för att ha räddat livet och skyddat flera oppositionella under militärkuppen i Chile 1973.



Var finns alla dessa människor idag? De med civilkurage och mod att gå emot den rådande makten och förtrycket mot de svaga. De palestinska områdena är snart ett minne blott och att så få diplomatiska röster hörs och att så lite görs för de miljoner palestinier som sitter fängslade i Gaza och på Västbanken av synliga och osynliga murar är en skam för alla oss som bor på denna jord.



När nästa massaker på oskyldiga män, kvinnor och barn sker, kommer du att säga ifrån eller kommer du bara att låta dig matas av nyheterna? När det sista palestinska hemmet har rivits för att ge plats för den heliga judiska staten, kan du då se dig själv i spegeln och säga att du försökte göra något för att uppmärksamma det som hände? Det kan vara värt att tänka på...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar